poniedziałek, 2 czerwca 2014

Bieganie No 16 / Sezonowa dieta


Bieganie No 16
Po wyprawie na śnieżkę w sobotę moje nogi dziś bardzo strajkowały . Oddech mnie zaskoczył gdyż był stabilny i równy ale nogi piszczały. Stąd żółwie wręcz truchtanie. Odeszłam do domu nie pocieszona gdyby nie fakt że ostatni czwarty km cały prze truchtałam stąd na końcu zajączek. Także dziś zupełny  brak formy  podczas biegania ale za to 4 km przebiegnięte bez dużej zadyszki co się liczy :)

Po bieganiu przyszedł czas na posiłek . Postanowiłam zrobić coś sezonowego i letniego. Postanowiłam zrobić coś mega zielonego ale odżywczego i z białkiem :  

Sałatka ala Lato FIT MORE
 

garść rukoli
garść szpinaku baby
garść roszponki
6 szparagów
pół awokado
oliwa z oliwek
1 jajko w koszulce
pieprz, sól
1. Szparagi gotujemy na parze ok. 6 min
2. Układamy w miseczce wszystkie sałaty, szparagi, awokado i polewamy oliwą z oliwek
3. Jajko w koszulce : Gotujemy ok 1 l wody z 1-2 łyżeczki octu oraz szczypty soli. Wbijamy delikatnie jajko do miseczki. Następnie delikatnie suwamy je z miseczki do gotującej się wody. Gotujemy ok. 1 min. Wyciągamy cedzakiem. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło :)  Kiedy jajko
się rozwali stworzy z naszą sałatką wspaniałą kompozycje. Takie sałatki bardzo często podają jako przystawki w Japonii w okresie letnim. Jeżeli obawiacie się jajka w koszulce wejdzie na YouTube tam znajdziecie masę porad, które ułatwią wam wykonanie. Należy tylko pamiętać że w wodzie musi być ocet. Jeśli lubisz mieć w swojej kuchni jajka w koszulkach, ale ich zrobienie nie jest dla ciebie łatwe , możesz kupić specjalne silikonowe foremki-koszyczki do gotowania jajek w koszulkach, które nadadzą gotowanym jajkom ładny kształt.

3 komentarze :

  1. uwielbiam rukolę, uwielbiam szparagi ... w sumie chyba wszystkie składniki, więc powinnam się tą sałatką zabawić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zielona sałatka ! No właśnie już miałam pytać, a co jak mi jajko się rozwali :)

    OdpowiedzUsuń