czwartek, 6 listopada 2014

Okonomijaki - Japoński Fast food

Często bywam w Japonii (taka praca) i przez to zdążyłam już wyrobić sobie azjatyckie nawyki :)
Dziś chciałbym wam pokazać że Japońska kuchnia to w żadnym razie sushi i ryż. TO przede wszystkim pyszne potrawy i bogactwo smaku. Właściwie to okonomijaki jest robiony w dwóch stylach Osaka (mój ulubiony) oraz Hieroshima. W stylu Osaka składniki się miesza.

Próbowałam wielu smaków  w Japonii jednak Okonomijaki zostaje ze mną jako jedne z lepszych dań. Może dlatego że łatwo je wykonać w domu. Co prawda przydałoby się użyć japońskiego bulionu dashi i wykończyć dzieło przez posypanie suszonymi płatami tuńczyka katsuobushi ale bez tego też będzie dobrze. To nic innego jak "Japoński naleśnik" ze wszystkim co mamy w lodówce . Bardzo popularna wersja ma : Kapustę pekińską , szczypiorek, makaron   ,jajko sadzone,  krewetki, boczek  i najwspanialszy na świecie sos do okonomijaki którego smak skleja wszystko do kupy. Można zamówić go Online a można także zrobić samemu. Wybierzcie dodatki które wam smakują i smażcie !
DO dzieła ! Gwarantuje że poznacie trochę Azji :)

1/2 kapusty pekińskiej - Kapustę pekińską szatkujemy
Wiecie że jest bardzo bardzo zdrowa :)



Mieszamy z szalotką / szczypiorkiem


przygotowujem posiekany grubo szczypiorek



Robimy ciasto jak na naleśniki
130 g mąki / 1 jajko/ 150 ml wody / 1 łyżeczka sosu sojowego
mieszać do konsystencji gęstej śmietany

Rozmrożone krewetki obieramy

Do sosu Okonomijaki użyjmy :
2 łyżki  Ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu  worcester
3 łyżki cukru

Jednoczesnie podsmażam z dużą ilością
sosu sojowego makaron
Najlepiej wybrać ryżowy


smażmy placek z kapustą pekińską i krewetkami  i szalotką
ok. 10 min na stronę bo jest dosyć gruby



Dodajemy na Górę makaronu jajko sadzone


 przerzucamy placek z kapusta i krewetkami na górę makaronu i jajka

Smarujemy sosem Okonomijaki
 Jak lubimy dajemy majonez i posypujemy szczypiorkiem

 Oryginał jedzony w Japonii :)













7 komentarzy :

  1. Aaaa uwielbiam okonomiyaki!

    Zapraszamy do nas na serię postów z Japonii i górę dobrego żarcia :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze a więc to jest to;-) Wygląda mega smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie ma z tym aż tak dużo roboty, a w smaku robi swoje. Kolejne przepisy z kuchni japońskiej w planach?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię do zabawy blogowej w 11 pytań.
    Więcej szczegółów w moim wpisie http://abakercja.blogspot.com/2014/11/11-pytan-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie wygląda, a przede wszystkim mega smacznie :D a do sałatek bardzo często dodaję oliwki i dressing jogurtowy Develey, naprawdę przepyszny jest, bon appetit !

    OdpowiedzUsuń
  6. Egzotyczna nazwa na pewno pysznego dania! Pozdrawiam :)



    fitfunmamarun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń