Często bywam w Japonii (taka praca) i przez to zdążyłam już wyrobić sobie azjatyckie nawyki :)
Dziś chciałbym wam pokazać że Japońska kuchnia to w żadnym razie sushi i ryż. TO przede wszystkim pyszne potrawy i bogactwo smaku. Właściwie to okonomijaki jest robiony w dwóch stylach Osaka (mój ulubiony) oraz Hieroshima. W stylu Osaka składniki się miesza.
Próbowałam wielu smaków w Japonii jednak Okonomijaki zostaje ze mną jako jedne z lepszych dań. Może dlatego że łatwo je wykonać w domu. Co prawda przydałoby się użyć japońskiego bulionu dashi i wykończyć dzieło przez posypanie suszonymi płatami tuńczyka katsuobushi ale bez tego też będzie dobrze. To nic innego jak "Japoński naleśnik" ze wszystkim co mamy w lodówce . Bardzo popularna wersja ma : Kapustę pekińską , szczypiorek, makaron ,jajko sadzone, krewetki, boczek i najwspanialszy na świecie sos do okonomijaki którego smak skleja wszystko do kupy. Można zamówić go Online a można także zrobić samemu. Wybierzcie dodatki które wam smakują i smażcie !
DO dzieła ! Gwarantuje że poznacie trochę Azji :)
1/2 kapusty pekińskiej - Kapustę pekińską szatkujemy Wiecie że jest bardzo bardzo zdrowa :) |
Mieszamy z szalotką / szczypiorkiem |
przygotowujem posiekany grubo szczypiorek |
Robimy ciasto jak na naleśniki 130 g mąki / 1 jajko/ 150 ml wody / 1 łyżeczka sosu sojowego mieszać do konsystencji gęstej śmietany |
Rozmrożone krewetki obieramy |
Do sosu Okonomijaki użyjmy : 2 łyżki Ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 3 łyżki cukru |
Jednoczesnie podsmażam z dużą ilością sosu sojowego makaron Najlepiej wybrać ryżowy |
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAaaa uwielbiam okonomiyaki!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na serię postów z Japonii i górę dobrego żarcia :)))))
Kurcze a więc to jest to;-) Wygląda mega smacznie.
OdpowiedzUsuńNawet nie ma z tym aż tak dużo roboty, a w smaku robi swoje. Kolejne przepisy z kuchni japońskiej w planach?
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy blogowej w 11 pytań.
OdpowiedzUsuńWięcej szczegółów w moim wpisie http://abakercja.blogspot.com/2014/11/11-pytan-liebster-award.html
przepięknie wygląda, a przede wszystkim mega smacznie :D a do sałatek bardzo często dodaję oliwki i dressing jogurtowy Develey, naprawdę przepyszny jest, bon appetit !
OdpowiedzUsuńEgzotyczna nazwa na pewno pysznego dania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfitfunmamarun.blogspot.com